2024. február 27., kedd

Kíméletlen őszinteség

ISKOLA. MAUGLI OSZTÁLYTERME.
Maugli tizenegy éves

MAUGLI
(Belép egy ismeretlen nő az osztályba, kibontott, loboncos hajjal. MAUGLI odalép hozzá, megérinti a haját. Dallamosan, de tárgyilagosan.)
Ez egy ősemberhaj!


(APA megkérdezte az őszinteségről a betanított, beszélgető robotot.)

🫵APA

És, ha egy autizmussal élő ember kíméletlenül őszinte, ahhoz mit szólsz?

💬ChatGPT
Amikor egy autizmussal élő ember kíméletlenül őszinte, fontos megérteni, hogy ez az őszinteség gyakran az autizmus egyik jellemzője. Az autizmussal élő személyek gyakran küzdenek a társadalmi jelzések és a "szociálisan elfogadott" kommunikáció finomságaival, ami azt jelenti, hogy őszinteségük közvetlenebb és szűretlenebb lehet, mint az átlag.
Ez az őszinteség nem szándékosan bántó vagy figyelmetlen; inkább egyenes és őszinte kommunikációs stílus, ami az autizmus egyik sajátosságából fakad. Az autizmussal élő emberek gyakran nehezen érzékelik mások érzelmi állapotát vagy nem értik teljes mértékben a társadalmi normákat, ami befolyásolhatja azt, hogyan fejezik ki magukat.
Az autizmussal élő emberekkel való kommunikáció során a kulcs az elfogadás, a megértés és a türelem. Fontos, hogy értékeljük az őszinteségüket, miközben segítünk nekik és magunknak is a társadalmilag kényes kommunikáció finomságainak megértésében.

🫵APA
Kit értesz „mi” alatt, amikor azt mondod, hogy értékeljük az őszinteségüket?

💬ChatGPT
Amikor azt mondom, hogy "értékeljük az őszinteségüket", ez azt jelenti, hogy felismerjük és pozitívan fogadjuk az autizmussal élő személyek által nyújtott egyenesség és nyitottság értékét a kommunikációban.

🫵APA
Köszönöm. De kit értesz "mi" alatt, amikor erről írsz: Mi fogadjuk pozitívan az autizmussal élők egyenességét? Szóval, ki a "mi" az autizmussal élőkhöz képest?

💬ChatGPT
Amikor azt mondom, hogy "mi pozitívan fogadjuk az autizmussal élők egyenességét", a "mi" általában a társadalom többi részét jelenti, amely nem él autizmussal. Ez magában foglalhatja a családtagokat, barátokat, tanárokat, munkatársakat, és általában bárkit, aki interakcióba lép autizmussal élő személyekkel. Ez a "mi" egy szélesebb közösséget is jelenthet, amely magában foglalja azokat az embereket is, akik professzionálisan foglalkoznak az autizmussal élő személyekkel, például terapeuták, orvosok, és oktatási szakemberek.
A "mi" itt tehát egy inkluzív, befogadó közösséget jelent, amely elkötelezett az autizmussal élő emberek megértése és támogatása mellett.

🫵APA
Tévedsz! Inkluzív akkor lenne, ha nem lenne megkülönböztetve a "mi" és az "ők"!

💬ChatGPT
Igazad van, és köszönöm, hogy felhívtad erre a figyelmet. Az inkluzivitás valóban azt jelenti, hogy nem hozunk létre mesterséges megkülönböztetést. Az "ők" és a "mi" kifejezések használata valóban ellentétes lehet az inkluzív szemlélettel, mivel ezek a kifejezések – akár szándékolatlanul is – elkülönítik az autizmussal élő embereket a többi közösségi tagtól.
Az ideális megközelítés az lenne, hogy az autizmussal élő emberek hozzájárulásait és egyediségét ugyanúgy értékeljük, mint bárki másét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése